Rodo

Klauzula informacyjna dla czytelnika.

    Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Trzemeszno z siedzibą w Trzemesznie przy ul. Św. Jana 11.
  2. Inspektorem ochrony danych w bibliotece jest dyrektor Biblioteki pani Danuta Kujawska, adres e-mail: biblioteka@trzemeszno.net
  3. Pani/Pana dane będą przetwarzane na podstawie obowiązku prawnego do którego wypełniania jest zobowiązany administrator (art. 6 ust. 1 pkt. c RODO) w celu zapewnienia ochrony udostępnionych i wypożyczonych zbiorów, dochodzenia ewentualnych roszczeń prawnych, prowadzenia statystyk dotyczących korzystania z biblioteki i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
  4. Podanie danych jest niezbędne do zarejestrowania i obsługi czytelnika. Pani/Pana dane będą udostępniane jedynie podmiotom uprawnionym na podstawie przepisów prawa.
  5. Pani/Pana dane będą przechowywane przez okres pozostawania czytelnikiem biblioteki, jednak nie dłużej niż 5 lat od końca roku, w którym ostatni raz wypożyczono książkę oraz dla osób korzystających z czytelni 5 lat od daty upływu ważności karty.
  6. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  7. Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do UODO , gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.